Inventering i Svartöstaden 2024

Stadsdelen Svartöstaden i Luleå är utpekat som ett riksintresse för kulturmiljö och Luleå kommun genomför under hösten 2024 en inventering i området. Inventeringen ska ligga till grund för ett kulturmiljöprogram för Svartöstaden vilket innebär att det kommer finnas tydligare riktlinjer för fastighetsägare som vill genomföra ändringar framöver och en tydligare vägledning att gå efter i till exempel bygglovsärenden.

Kulturmiljöinventeringen i Svartöstaden kommer att genomföras under oktober 2024. Inventeringen är beställd av Luleå kommun och genomförs av byggnadsantikvarier från företaget Tyréns Sverige AB.

Så här går inventeringen till:

  • Personal från Tyréns kommer att röra sig i Svartöstaden i början av oktober månad för att fotografera med både kamera och med drönare.
  • De som arbetar med inventeringen kommer att ha på sig gula västar och de kommer inte behöva gå in på enskilda fastigheter utan kommer enbart röra sig på gatorna mellan husen.
  • Du som bor eller äger fastighet i Svartöstaden kommer alltså inte behöva göra något under inventeringen utan bara låta personalen dokumentera området.
Området i Svartöstaden som är utpekat som riksintresse för kulturmiljö och som ska inventeras.Förstora bilden

Området i Svartöstaden som är utpekat som riksintresse för kulturmiljö och som ska inventeras.

Varför görs en kulturmiljöinventering i Svartöstaden?

Svartöstaden är utpekat som ett riksintresse för kulturmiljö av den statliga myndigheten Riksantikvarieämbetet. För att få bättre kunskap om vilka kulturmiljövärden som finns i Svartöstaden gör nu Luleå kommun med hjälp av Tyréns en översiktlig inventering av bebyggelsen i området. Denna inventering kommer sedan att användas som ett kunskapsunderlag i arbetet med att ta fram ett kulturmiljöprogram för Svartöstaden.

Kommunens och fastighetsägarens ansvar

Både kommun och fastighetsägare har ett stort ansvar när det gäller bevarandet av områdets kulturmiljövärden och att följa de lagkrav som finns. I området finns det höga kulturmiljövärden som är värda att utveckla och bevara och därför ska ärenden som handlar om ny eller ändrad markanvändning som t ex bygglov eller detaljplaneläggning granskas extra noga framöver för att säkerställa att Svartöstaden behåller sin karaktär och att utpekade kulturmiljövärden bevaras.

Ingen tillsyn eller rättelse kommer att krävas på befintliga om- och tillbyggnader. Men i och med att ett kulturmiljöprogram snart har tagits fram för Svartöstaden så kommer det finnas tydligare riktlinjer för fastighetsägare som vill genomföra ändringar framöver och en tydligare vägledning att gå efter i t ex bygglovsärenden.

Varför är Svartöstaden ett utpekat riksintresse?

Byggandet av stadsdelen Svartöstaden är nära kopplad till hur Norrbotten och Sverige industrialiserades. I och med att Malmba­nan byggdes och togs i bruk fick järnmalmsbrytningen i Malmfälten en enorm betydelse för hela landets industrialisering. Sverige blev snart en av världens största malmexportörer.

Svartösta­den kom till en början att befolkas av arbetare i Malmhamnen och senare även från stålverket. Den nära kopplingen till industrin har inneburit att Svartöstaden även långt fram i tiden kan ses som ett slags koncentrat av Norrbottens och Luleås industrihistoria. Går du i Svartöstaden så omges du av byggnader, gårdshus och gatustrukturer som vittnar om samhällets utveckling från och med 1800-talet och framåt.

Kontakt

Jenny Lindberg
Strateg, kommunstyrelseförvaltningen
0920-45 30 00
jenny.lindberg@lulea.se

Sidan uppdaterades den 18 september 2024