Kyltorn- tänk på att anmäla
Ett kyltorn är en anläggning som kyler ner vatten genom avdunstning till atmosfärens luft. Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer, som kraftverk och oljeraffinaderier.
Ett kyltorn är en anläggning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess. Nedkylningen sker genom att vatten tillförs i luftflödet på ett sätt som gör att det bildas aerosoler (fin vattendimma). Exempel på anläggningar är öppna kyltorn, slutna kyltorn, torrkylare med vattenspridningsmunstycken samt en del skrubbar.
Anmälningsplikt
Från och med den 1 februari 2024 är det förbjudet att utan anmälan uppföra eller att använda ett kyltorn. Om du redan har anmält ett kyltorn behöver du inte anmäla samma kyltorn igen. Du behöver inte heller anmäla kyltorn som används i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Kort om anmälningsplikten
- Om verksamhetsutövaren påbörjat uppförande eller användning av kyltorn efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten från och med den 1 augusti 2024.
- Om verksamhetsutövaren påbörjat uppförande eller användning av ett kyltorn före den 1 februari 2024 ska den ha anmält kyltornet senast den 31 december 2024.
- Anmälningsplikten ska inte tillämpas på kyltorn som ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Verksamheter som har kyltorn eller anläggningar (ex. skrubber) som kan avge aerosoler till omgivningen måste ha säkra rutiner för kontroll och skötsel. Eftersom verksamhet med kyltorn är anmälningspliktig ska det finnas ett egenkontrollprogram. Enligt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll ska egenkontrollen innehålla:
- Rutiner (5 §) för kontroll och skötsel av anläggningen, samt dokumentation av utförd kontroll och skötsel. Rutiner för åtgärder vid avvikelser i anläggningen. Det ska även finnas säkerhetsföreskrifter för personal som arbetar med anläggningen, det är viktigt att säkerställa att personalen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet.
- Undersökningar och anmälan om driftstörning (6 §): Fastighetsägare eller verksamhetsutövare är skyldiga att snarast informera tillsynsmyndigheten (bygg och miljöförvaltningen) om någon driftstörning eller annat inträffar som innebär risk för spridning av Legionella. Ett sätt för verksamheten att följa upp arbetet med sin egenkontroll kan vara att utföra regelbunden provtagning av Legionella i anläggningen.
- Ansvarsfördelning (4 §): Det ska tydligt framgå hur ansvaret för de uppgifter som finns inom egenkontrollen är fördelat inom verksamheten.
- Kemikalieförteckning (7 §): Verksamheten ska upprätta en förteckning över de kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt.
Eftersom verksamhet med kyltorn är anmälningspliktig ska det finnas ett egenkontrollprogram. Till anmälan behöver du bifoga:
- Karta över befintliga och planerade byggnader (med kyltornet markerat).
- Egenkontroll (Ska minst omfatta obligatoriska uppgifter enligt Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll)
Övriga bilagor som kan skickas med
- Produktblad för kyltornet.
- Redovisning av den ansvariga utförarens sakkunskap.
- Övrigt (Andra uppgifter om er anläggning)
Om du planerar att starta kyltorn, eller ska anmäla befintligt kyltorn, ska du göra en anmälan.
Om något förhållande i verksamheten ändras så ska verksamhetsutövaren genast underrätta tillsynsmyndigheten om ändringen.
Avgift
En avgift för handläggningen av anmälan tas ut enligt kommunfullmäktige fastställd taxa. Vid tillsyn tas en separat tillsynsavgift ut för nedlagt tid i form av timtaxa.
Övrigt
Bygglov/anmälan kan krävas i vissa fall. Kontakta kommunens bygglovshandläggare för närmare information. 0920-45 30 00
Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera, planera och utvärdera.
Anmälan -formulär
Anmälan via post/e-post
Vill du hellre skicka in din anmälan av kyltorn Pdf, 234.3 kB. via blankett kan du ladda ned den här. Ifylld blankett med bilagor skickas till:
Avdelning miljö och bygg
Luleå kommun
971 85 Luleå
Eller via e-post till miljobygg@lulea.se.
När vi har fått din anmälan
När du anmält din verksamhet till avdelning miljö och bygg kontrollerar vi att verksamheten och rutinerna är lämplig ur hälso- och miljöperspektiv.
En handläggare kommer att kontakta dig för att boka in en inspektion. Om du inte har anmält din verksamhet till oss innan du startar kan du bli tvungen att betala en miljösanktionsavgift.
Sidan uppdaterades den 30 december 2025